تفاوت cms رایگان و اختصاصی

تفاوت cms رایگان و اختصاصی

سیستم مدیریت محتوا چیست ؟
سیستم مدیریت محتوا ، یا content management system یا CMS است ، که سیستم نرم افزاری ای است که به کمک آن  به مدیریت محتوا  پرداخته می شود و نظام قابل مدیریتی را در ثبت ،  بروزرسانی و بازیابی محتوا فراهم می کند.

در کشور ما ایران ، به خاطر گسترش این شاخه از نرم افزارهای سیستم مدیریت محتوا ، عبارت cms تنها به نرم افزارهای مدیریت وب سایت اطلاق می شود در حالیکه این نرم افزارها الزاما وابسته به وب نیستند و برنامه های کاربردی مدیریت محتوای وب سایت های اینترنتی صرفا یک نمونه از این گونه سیستم های مدیریت محتوا می باشد.
قبلا ها  سیستم طراحی سایت کاملاً ساده و استاتیک بود . استاتیک یعنی  فقط کسایی که به کد نویسی آشنایی داشتن میتونستند سایت رو ویرایش کنند . مثلا اگر میخواستید شماره تلفن خودتون رو داخل سایت ویرایش کنید باید به طراح سایت زنگ میزدید و ازش میخواستید این کار را برایتان انجام بده .!!
بعد ها سیستمی درست کردن  که کاربر بتواند  این جور ویرایش ها را به راحتی انجام بدهد. بنابراین  سیستم های مدیریت محتوا یا CMS بوجود آمدند و همینطور پیشرفت کردند تا به امروز . شما حتی میتوانید براحتی به سایتتون امکانات اضافه کنید بدون اینکه کد نویسی نیاز باشه . 
اگر بخوایم در قالب مثال توضیح بدیم یک CMS چهارچوب یک ساختمون است . یک سیستم کاملاً آماده برای هر نوع تغییرات ظاهری . شما هیچ محدودیتی در ایجاد تغییرات ظاهری و امکانات ندارید . گرچه ممکن است برای ایجاد یک سری از امکانات تغییراتی رو در چهارچوب ساختمون ایجاد کنید ولی قطعاً این کار شدنیه و مشکلی در این خصوص ندارید . پس سیستم مدیریت محتوا هیچ محدودیتی ایجاد نمیکنه .
انواع سیستم مدیریت محتوا:
سیستم های رایگان مثل وردپرس ، جوملا ، دروپال . . . بصورت متن باز و رایگان در اختیار کاربران قرار گرفتند و هر کسی میتواند این کدها را تغییر بدهدو ازآنها استفاده کند . البته هرکدام مزایا و معایبی دارند که در ادامه بهشان اشاره خواهیم کرد.
اما در مقابل شرکت های بزرگ و معتبر طراحی سایت با سرمایه گذاری در این زمینه و تشکیل تیم تخصصی اقدام به طراحی CMS اختصاصی با برند خود نموده و به مشتریانشان ارائه مینمایند. لذا هزینه سیستم اختصاصی در مقایسه با سیستم های عمومی بالاتر میباشد. اما جدا از بحث هزینه، مزایای فراوانی سیستم های اختصاصی در مقایسه با سیستم های عمومی دارند که در ادامه به آن اشاره میشود.
وردپرس چیست ؟
وردپرس یک سی ام اس یا سیستم مدیریت محتوای متن باز میباشد ، این سیستم که در ابتدا یک سیستم مدیریت وبلاگ ساده بود ، بعد ها به صورت یک سی ام اس یا سیستم مدیریت محتوا در اختیار عموم قرار گرفت.شما میتوانید وردپرس را به صورت رایگان نصب کرده و وبسایت خود را به وسیله آن راه اندازی نماییدراه اندازی وبسایت با ورد پرس آسان بوده و شما میتوانید با چند کلیک وبسایت های خود را اعم از شرکتی ، فروشگاهی و غیره راه اندازی نمایید و در ادامه و آینده به توسعه آن بپردازید.
وردپرس جزو سی ام اس های آماده سایت ساز محسوب میشود و به جز وردپرس سی ام های دیگری هستند که میتوان با آنها طراحی سایت انجام داد.
این سیستم دارای پنل های مدیریت به زبان های مختلف میباشد.
متن باز بودن این سی ام اس باعث شده که برنامه نویسان مختلف از سراسر دنیا بتوانند به توسعه این سیستم بپردازند که البته همین موضوع باعث نا امنی وحشتناک این سی ام اس شده است. امنیت این ماژول ها از هیچ طریقی تایید نمیشوند و استفاده از آنها به نوعی ریسک محسوب میشود. ( به استثنای ماژول های رسمی وردپرس)به طور کلی وردپرس و سایر سیستم های سایت ساز آماده و متن باز بیشتر جهت طراحی سایت هایی با امکانات محدود و با درجه اهمیت پایین استفاده میشوند. کمتر سایت دانشگاهی ، سایت فروشگاهی حرفه ای یا سایت ایده محوری را میبینید که با سایت ساز های آماده طراحی شده باشند.
برخی از مزایای استفاده از CMSها ی رایگان
1. هزینه راه اندازی اولیه کمتر است.
البته علی‌رغم اینکه این سیستم‌ها اغلب رایگان هستند و یا هزینه اندکی دارند، گاها دیده شده برخی شرکت‌های طراحی سایت با توجه به عدم آشنایی کارفرما با جزئیات کار، مبالغ بیشتری نسبت به طراحی اختصاصی برای پیاده‌سازی سیستم مدیریت محتوای آماده از کارفرما دریافت نموده‌اند.
2.زمان راه اندازی اولیه کمتر.
3.امکان راه اندازی سایت (هر چند غیر حرفه‌ای) برای عموم و غیر متخصصین.
 برخی از معایب استفاده از CMSهای رایگان 
1. اعمال تغییرات بنیادین و اضافه نمودن قابلیت‌های جدید که در حیطه سیستم تعریف نشده باشد بسیار سخت است.
2. عموما هسته نرم افزاری اصلی سایت بسیار سنگین است و سایت هر چند هم که امکانات مختصری داشته باشد باز سرعت لود کمی دارد چرا که باید موتور محرک سایت کاملا بارگذاری شود. همچنین در هنگام استفاده از سایت، منابع سخت افزاری تا حد زیادی مورد استفاده قرار می‌گیرند.
3. با توجه به اینکه سورس کدهای برنامه و متدلوژی برنامه‌نویسی در اختیار عموم برنامه‌نویسان قرار دارد، سیستم از لحاظ امنیتی در خطر بیشتری قرار دارد. این مساله در نسخه‌های قدیمی جوملا بسیار دیده می‌شود. هر از چند گاهی نیز باگ‌های امنیتی و همچنین راه‌حل و بسته‌های امنیتی توسط برنامه‌نویسان سیستم‌های مدیریت محتوی بر روی اینترنت قرار می‌گیرد که اگر مدیران سایت به سرعت آن را بر روی سایت خود اعمال نکنند احتمال بروز مشکل امنیتی به مراتب بیشتر خواهد شد.
4. اکثر سیستم های مدیریت محتوی به لحاظ مباحث بهینه سازی سایت برای موتورهای جستجو ضعیف عمل کرده اند. این مشکل در جوملا بسیار پررنگ تر است و در وردپرس کمتر دیده می‌شود.
5. مسئول محتوی سایت (ادمین سایت) این امکان را در پنل مدیریت دارد تا در چیدمان اجزا و گرافیک سایت تغییرات ایجاد کند و همچنین امکانات سایت را نیز حذف و اضافه نماید یا مورد تغییر قرار دهد. این مساله از دو جهت می‌تواند تاثیر منفی بگذارد. هم ممکن است باعث شود کاربری پنل مدیریت برای ادمین سایت سخت شود چرا که ممکن است در میان امکانات زیاد سردرگم شود. و مشکل دیگر اینکه با توجه به اینکه عموما ادمین سایت نسبت به اصول طراحی سایت و معماری اطلاعات و کاربردپذیری اطلاعات کمتری نسبت به طراح حرفه‌ای سایت دارد، اعمال تغییرات توسط وی در سایت، باعث خارج‌ شدن سایت از حالت استاندارد می‌شود و منجر به کاهش جذابیت و همچنین سخت شدن امکان استفاده از سایت توسط بازدیدکنندگان می‌شود.
اما در مقابل شرکت های بزرگ و معتبر طراحی سایت با سرمایه گذاری در این زمینه و تشکیل تیم تخصصی اقدام به طراحی CMS اختصاصی با برند خود نموده و به مشتریانشان ارائه مینمایند. لذا هزینه سیستم اختصاصی در مقایسه با سیستم های عمومی بالاتر میباشد. اما جدا از بحث هزینه، مزایای فراوانی سیستم های اختصاصی در مقایسه با سیستم های عمومی دارند که در ادامه به آن اشاره میشود:
مزایای طراحی و پیاده‌سازی سایت اختصاصی
1. طراحی گرافیکی می‌تواند خاص و خلاقانه باشد و محدویت قالب وجود ندارد.
قالب گرافیکی سایت که اهمیت زیادی در موفقیت سایت دارد در این شیوه می‌تواند بسیار خاص و خلاقانه و با استفاده از به‌روزترین تکنولوژی‌ها طراحی و پیاده‌سازی شود چرا که با توجه به اختصاصی بودن برنامه نویسی امکان تطابق با امکانات سایت را خواهد داشت.
2. امکانات نرم افزاری سایت دقیقا منطبق با نیاز کارفرما است.
با توجه به اینکه سایت از ابتدا بر اساس نیاز و توضیحات کارفرما برنامه‌نویسی و پیاده‌سازی می‌گردد، تمامی بخش‌های داینامیک سایت اعم از فرم‌ها، سناریوهای فروش آنلاین، معرفی محصولات و ... کاملا اختصاصی و متناسب با تقاضای کارفرما پیاده‌سازی می‌گردد.
3. سایت سریع است و صفحات آن سبک و بهینه هستند.
در هنگام طراحی اختصاصی، سایت هسته مرکزی معمولا سبکی دارد و سایت فقط به میزان قابلیت‌ها و امکانات موجود از منابع سخت افزاری استفاده می‌کند و برعکس CMS هسته مرکزی سنگینی ندارد.
4. در طول زمان، امکان اعمال تغییرات و اضافه نمودن قابلیت‌های خاص و جدید ساده‌تر است چرا که برنامه‌نویس سیستم کاملا بر روی تمام اجزای سایت احاطه دارد و می‌تواند تغییرات عمده ایجاد نماید و بنا بر نظر کارفرما امکانات خاص به سایت اضافه نماید.
5. امنیت بیشتری دارد چرا که کدهای نرم‌افزار و متدلوژی برنامه نویسی و پیاده‌سازی خصوصی است و در اختیار عموم قرار ندارد.
6.  کنترل پنل ساده‌تری دارد چون بیشتر با هدف مدیریت محتوای سایت در اختیار ادمین قرار می‌گیرد و نه مدیریت امکانات و قابلیت‌ها و چیدمان سایت.
7. تمام مبانی بهینه سازی رتبه سایت برای موتورهای جستجو یا در واقع SEO می‌تواند در هنگام پیاده‌سازی سایت اختصاصی لحاظ شود و از منظر فنی عملکرد سایت را در زمینه ارتقاء رتبه سایت برای جستجوگرها تضمین نماید.
8. امکانات نرم‌افزاری و چیدمان اجزای سایت حرفه‌ای تر هستند چرا که توسط متخصص انجام می‌شوند.
معایب طراحی و پیاده‌سازی سایت اختصاصی
1. معمولا هزینه اولیه بیشتری نسبت به سیستم‌های آماده دارد.
2. زمان راه‌اندازی اولیه تا حدودی نسبت به سیستم‌های آماده بیشتر است.
3. سایت در اکثر موارد فقط توسط تیم اولیه طراح سایت پشتیبانی می‌شود و قابلیت انتقال به شرکت دیگری برای پشتیبانی ندارد. اگر هم منتقل شود این پروسه عموما سخت انجام می‌شود.
 

نظرات کاربران

  • احمدرضا کیانی 11 فروردین 99

    سلام و درود سایت من در حال حاضر روی بستر وردپرسه. میخوام سایت رو از اول به صورت اختصاصی طراحی کنم و امکانت مورد نظرمو روش پیاده سازی کنم. اما با مشورتایی که داشتم بعضیا گفتن ممکنه هزینه سایت و امکاناتی که توی سالهای بعدی میخوام بهش اضافه کنم بیشتر از سایت های وردپرسه باشه. سوال من اینه که با این وجود و با قیمت بالاتر آیا صلاح سایت اینه که من سایتم رو اختصاصی کنم یا به جای اون بدم افزونه بنویسن؟

    • گروه آرتین 18 اردیبهشت 99

      با سلام . هزینه سایت به امکانات آن بستگی داره . اگه شروه کارتون هست با وردپرس ادامه بدین وگرنه طراحی سایت سفارشی از نظر امنیت و سرعت لود و بهینه بودن همون سئو خیلی بهتر از وردپرس هست پس هزینه ای که میشود ارزشش رو داره . برای مشاوره رایگان میتونید تماس بگیرید

نوشتن نظر







وبلاگ گروه آرتین

ارائه مطالب مفید و سودمند در زمینه طراحی سایت ، بازاریابی اینترنتی و بهینه سازی موتورهای جستجو (SEO)

درباره گروه فناوران آرتین

گروه فناوران آرتین با یک تیم با تجربه ، خدماتی چون طراحی سایت ، طراحی سیستم های اختصاصی تحت وب و تحت ویندوز و بهینه سازی سایت را بر اساس نیاز و سلیقه مشتریان ارائه می کند . این شرکت با بهره گیری از دانش و تکنولوژی های جدید برنامه نویسی توانسته با همت و پشتکار خود سیستم های پر قدرت و حرفه ای تحت وب همچون فروشگاهی ، شرکتی ، سازمانی ، صنعتی و سیستم های اختصاصی مورد نیاز کارخانجات را تولید و به عرصه فروش